4 Ocak 2008 Cuma

Nasıl para kazanmalı

doğu gerçeklerini. Eğitimde bulunduğumuz yeri. Ekonomik olarak 13 alıp bir verdiğimiz gerçeğini. Yaratamadığımız katma değeri. Bir marka yaratamadığımızı. Ülke genelindeki ıslah evlerinde açık ara farkla Kürtlerin yattığını. Sahip olamadığımız ekonomik bağımsızlık nedeniyle hep ezik kaldığımızı ve bunun yarattığı dolaylı yıkımı. Örneğin bu ekonomik ezikliğin sebep olduğu düşük eğitim seviyesi. Dolayısıyla sahip olunamayan çağdaş insan zihniyeti.
Sebep- sonuç ilişkisi bakımından inceleyecek olursak maddi olanaksızlığın sayılamayacak kadar sonucu vardır. Bizim kader dediğimiz ama aslında kendi yaratıcılığımızın ürünü olan fakirlik hatta açlık da bu sonuçlardan sadece biridir.
Doğunun ve daha da indirgeyecek olursak Kürt halkının acı gerçeğinin en önemli ve temel sorunlarını sıralayalım. Bunlardan en önemlisi olan kaçakçılığı analiz edelim:
1. KAÇAKÇILIK VE SONUÇLARI

· Kaçakçılık doğudaki bilinçsiz zihniyetin en önemli nedenidir.
· Bu işten para kazanan insanlar bilinçli yada bilinçsiz kısır bir döngüye giriyorlar. Söz gelimi bir süre sonra hapse giren bir insanın dönüşünde yapabileceği ne kalır. Yada yitip giden onca zamanın nasıl telafisi olur? Kaçakçının zihniyetine göre cevap veriyorum: tabiî ki gene aynı gayri meşru yol. Yani başka bir deyişle kaçakçılık. Dolayısıyla bu kısır bir döngüdür.
· Bu işi yapan insanların para kazandığını gören bilinçsiz insanların kolayına geldiği için aynı yola başvurması ve dolayısıyla malum sonuca doğru gitmesi.
· Bu işe özenen kesimin de, belki farkında değiliz ama, gencecik insanlar olduğu gerçeği. Çoğu lise çağında bu gençler babalarının, ağabeylerinin vs izini ve dolayısıyla o şaşalı hayatı tercih ediyorlar. Sonrası malum...
· Bu işin en acı tarafı ise hapse girmenin kaçınılmaz sonucu; ortada bir aile bırakmak.
Tabi bunlar hep bu işi yapanları düşünerek yapılan yorumlar. Bir de madalyonun öbür tarafı var. Söz gelimi gene bir kaçakçılık olan eroin ve kokain satıcılığı ve bu tehlikeli maddeyi kullanan çoğu genç milyonlarca insanın yitip giden hayatları. Kaçakçılık yapan insanlar bilinçli ya da bilinçsiz bu milyonlarca insanı zehirliyor. Bilinçsiz diyorum çünkü gözlemlendiği kadarıyla bu işi yapan insanların ( özellikle Kürtler) çoğu iman ve ibadet sahibi. Tabi burada sormak gerekir: Müslüman olduğunu düşünen ve İslam ahlakını benimseyen bir insan nasıl olur da bu işi etik bulur? Nasıl olurda bu işi kendine yakıştırır? İnanç sistemi bir yana bu işi ahlaki bulan bir ideoloji var mı?
SONUÇ
İşte tüm bu gerçekler ışığında durup bir kez daha düşünmenizi istiyorum: ‘’nasıl para kazanmalı?’’sorusunun cevabı kesinlikle kaçakçılık olmamalıdır. Doğu gerçeğinin temel sorunu ekonomik bakış açımız. NASIL PARA KAZANMALI SORUSUNA VERİLEMEYEN CEVAP da bu sorunun en önemli sebebi. Doğu gerçeğinin altında yatan bu temel sorunların çözümleri de değişime açık bir zihniyetin ürünü olabilir. Birlikte değişmeye ve dolayısıyla gelişmeye zaman ayıralım. Size maddi bağımsızlığınızı kazandıracak reel yatırım fikirlerini bulabileceğiniz yazı dizisini takip etmeniz dileğiyle...
NOT: Gelecek yazılarımda temel sorunlar üzerine biraz daha tartışarak çözüm yollarına gideceğiz. Para kazanmanın yasal yolları ve yöremize özgü yatırım araçlarını yazı dizisinde bulacaksınız. Yatırım ve dolayısıyla girişim- girişimci kavramlarını tartışacağız.

Hiç yorum yok: